Iværksætter gjorde skoleopgave til en millionforretning
Da Frederikke Schmidt vendte tilbage til Danmark efter otte år i Italien kunne hun ikke finde job. I stedet tog hun en professionsbachelor i marketing i København. Hendes afsluttende opgave blev startskuddet til hendes skovirksomhed Roccamore, der har haft sorte tal på bundlinjen siden starten.
Fra arbejdsløs til millionforretning: Skodesigner regner med 15 mio kr i omsætning i år.
Fortællingen om sko virksomheden Roccamore er ikke fortællingen om en typisk startup. Efter fire leveår har der hele tiden været sorte tal på bundlinjen, og for 2019 regner stifter og adm. direktør Frederikke Schmidt med at omsætte for 15 mio. kr.
Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Eller nød får arbejdsløs skodesigner til at starte på studie som 30-årig, og det, hun afleverer som sin bacheloropgave, bliver inden for tre år en millionforretning. I 2016 – virksomhedens første leveår – omsatte hun for 700.000 kr., året efter for 2,1 mio. kr., så 7,5 mio. kr., og i år regner hun med, at omsætningen lander på 15 mio. kr.
“Jeg har været virkelig heldig. Jeg har ramt en god tid, hvor folk går op i komfort og materialer, bæredygtighed er vigtig, og slow fashion ikke bare er et buzzword,” siger Frederikke Schmidt, der er stifter og adm. direktør i Roccamore.
Roccamore er en sko virksomhed, der laver højhælede sko, der er gode at gå i. Frederikke Schmidt lader sig – modsat mange andre modevirksomheder – ikke diktere af trends og arbejder hverken med sæsoner eller udsalg. Hun bruger overskudsmaterialer, der ellers ville ligge og syne hen hos dyre luksusmærker.
“Jeg prøver at lave om på alt det, jeg synes, der var galt med fashion, da jeg arbejdede i fashion. Her er jeg, et lille bitte brand, og håber, at det skaber ringe i vandet, og at os små brands kommer til at larme sammen og diktere en lille smule i den verden, der driver den i en bedre retning.”
Uddannet skodesigner i Italien
Vejen til at blive succesfuld iværksætter har ikke været en lige linje. Nærmere en snoet vej i ubehageligt høje sko, der gav ømme trædepuder og ondt i ryggen. “Jeg havde aldrig turdet etablere Roccamore, hvis nogen havde fortalt mig, hvor stort det skulle blive en dag,” siger Frederikke Schmidt.
Frederikke Schmidt er uddannet skodesigner i Italien – skohåndværkets arnested. Hun begyndte egentlig på designskolen Teko Center i Herning, men ifølge eget udsagn “flygtede” hun til Italien, fandt en skodesigner, som kunne lære hende at lave sko med hænderne og ikke med maskiner. Der arbejdede hun gratis i et år, og senere uddannede hun sig på den prestigefyldte italienske designskole Polimoda i Firenze.
Hun blev ansat som kreativ direktør på det nu hedengangne Mermaid Frontier, der var en skodesignvirksomhed på linje med andre luksusdesignere som Prada og Gucci.
“Jeg brugte fem procent af tiden på sko, resten på planlægning, rejser og strukturering,” siger Frederikke Schmidt, der efter to og et halvt år sagde jobbet i Italien op og tog sin italienske mand med til Danmark efter at have været i Italien i otte år.
“Jeg havde jo været kreativ direktør, jeg har masser af års erfaring, så jeg troede, at jeg sagtens kunne få job. Men skodesign i Danmark er ikke eksisterende,” siger Roccamore-stifteren og tilføjer:
“Skodesign i Italien er en hel anden mentalitet. Dernede er det “the shit” at være designer. Designere er royalty,” siger hun.
Kom i virksomhedspraktik
I dag sidder Frederikke Schmidt i en lænestol i Roccamore-butikken i det indre København med et par Roccamore-sko i glimmer på fødderne. De fleste af hendes 36 design er at se på butikkens hylder og koster mellem 1900 kr. og op til 2900 kr. De af hendes design, der ikke er på hylderne, er udgået. Når en sko bliver produceret, bliver den nemlig lavet af overskudsmaterialer fra skomærker i den absolutte luksus-ende af spektret – også selvom overskud ikke betyder, at det er billigere.
“Jeg gør det ikke for at spare penge men for at bruge det, andre allerede har sat i verdenen.” Når der ikke er flere sko i en bestemt farve, fordi materialet er opbrugt, så laver Frederikke Schmidt modellen i et andet overskudsmateriale, og derfor bliver det nok også en anden farve.
“Så laver jeg f.eks. støvletter i den grønne ruskind, og når der ikke er flere, kommer der ikke flere i lige præcis den grønne farve. Jeg kan ikke få de her materialer igen,” siger hun.
Men bæredygtighedstanken var ikke den eneste kæphest, Frederikke Schmidt havde i sin startup. Skoene skulle være gode at gå i – og det er sko med høje hæle ikke særlig ofte.
Da Frederikke Schmidt kom hjem til Danmark og var arbejdsløs, tog hun en professionsbachelor i marketing i København.
“Jeg var gået fra at have et fuldtidsjob, og lige pludselig havde jeg fri klokken 14.30 fra studiet. Hvad fanden skal man lave, når man er vant til at arbejde 10-12 timer om dagen? Så fandt jeg en ortopædskomager i Jægersborggade, der lavede sko i hånden, ligesom jeg er blevet trænet til at lave sko i hånden,” lyder det fra Frederikke Schmidt.
Skomageren i Jægersborggade var specialist indenfor at rette ryg-, holdnings- og fodproblemer hos sportsudøvere, og det eneste skoindlæg han havde, der var specifikt til kvinder, var et indlæg til gravide.
“Og jeg var ret fascineret af, at man kunne rette op på alle mulige slags problemer nedefra og op og tænkte, at det må man også kunne gøre med kvinder i stiletter. Så startede jeg med gravidindlægget og prøvede mig frem.”
Det blev til det indlæg, der er i alle Roccamore sko, som skulle gøre, at de er rarere at gå i end andre højhælede sko. Hun savnede selv komfortable men pæne sko med høje hæle på markedet.
“Jeg har to diskusprolapser, nedsunket forfod, hælspore og noget med nakken, som er kommet, fordi jeg har gået meget i høje hæle altid. Og så var jeg bare træt af, at det altid skulle gøre ondt,” siger Frederikke Schmidt.
Fik 220 pct mere via crowdfunding
Frederikke Schmidts afsluttende opgave på uddannelsen var om en skovirksomhed, der var så bæredygtig som mulig, skoene skulle være farverige og komfort i højsædet.
“Jeg fik ret dårlig feedback, fordi det kunne man ikke. Danskere gider ikke farvede sko, de gider ikke betale så mange penge for sko, og Ecco har allerede lavet komfortable sko. Og man kan da ikke lave et firma, hvor man bare er én kvinde. Hvem skal holde styr på tallene,” fortæller hun.
Men havde det ikke været for den manglende tiltro, var der måske slet ikke noget, der hed Roccamore.
“Så gik jeg derfra og var lidt fandenivoldsk. Hvis de havde sagt “det kan du sagtens” havde der nok ikke været noget Roccamore i dag,” lyder det.
Med en kickstarter-kampagne rejste Frederikke Schmidt 330.000 kr. i startkapital og fik produceret de første par sko i Spanien.
“Det var 220 pct. mere, end jeg bad om, så jeg var jo flyvende,” fortæller hun. Produktionen er siden flyttet tilbage til kilden til Frederikke Schmidts håndværk – nemlig Italien på en familieejet fabrik lidt uden for Firenze. Tre generationer sidder side om side og laver Roccamore-sko i hånden efter Frederikke Schmidts design. “Alle råber af hinanden og skændes lidt, og mama laver frokost. Det er italiensk, og alle har det godt på fabrikken. Der er ikke noget farlig lim, og alle bliver betalt det, de skal,” lyder det fra skodesigneren.
Transparens i selskabet
At Frederikke Schmidt skulle være iværksætter var lidt af en tilfældighed, men hun har haft sikre skridt ind i den verden. Nu forventer hun en omsætning på 15 mio. kr. for 2019, og den angel investor, som skød penge i Roccamore, da de 330.000 kr. fra kickstarter-kampagnen var brugt, er blevet købt ud. Frederikke Schmidt vil ikke sætte navn på investoren, men siger, at han er en dansker, der bor i USA, og han havde investeret 1,5 mio. kr. i selskabet mod 15 pct. ejerskab i februar 2016.
Innovationsfonden har brugt Roccamore som et eksempel på en god af fondens gode investeringer, og det er da heller ikke altid, at en uprøvet iværksætter kan levere så stærke regnskaber så tidligt i virksomhedens levealder, som Frederikke Schmidt har gjort. Hun tror, at det skyldes hendes ærlighed.
“Jeg har en personlighed, som, folk synes, er skøn, fordi jeg ikke prøver at lade som om, at jeg ved alting. Jeg er meget åben og ærlig omkring, hvor svært det kan være,” lyder det fra Frederikke Schmidt.
Og åbenhed opererer hun også med i andre aspekter af virksomheden. På nuværende tidspunkt arbejder der seks fuldtidsansatte og tre på deltid, og der er ingen hemmeligheder, når det kommer til virksomhedens udgifter. Det var en Ted-talk om en virksomhedsstifter, der arbejdede med fuldstændig gennemsigtighed, der inspirerede Frederikke Schmidt til at drive sin virksomhed på den måde.
“Så vi har et stort excel-ark med alle udgifter – også folks løn. Så du kan også slå op, hvad de andre får i løn. Når vi omsætter for over en million i nogle måneder, skal du vide, hvorfor du ikke får mere i løn, men at vi også har udgifter for en million,” siger Frederikke Schmidt, der tilføjer, at åbenhed gør arbejdspladsen til et rarere sted at være.
“På den her måde fjerner vi alt gossip i kafferummet, plus det er en naturlig motivationsfaktor, fordi man taler om, hvorfor en kollega tjener mere. Hvis en kollega har nogle bestemte erfaringer, f.eks. har personen taget en række kurser og tjener derfor mere, så kan en anden også gå ud og dygtiggører sig og komme tilbage og bede om mere i løn,” siger hun.
Roccamore sælger sine sko i en forretning i København og på nettet. Derudover turnerer Frederikke Schmidt og hendes medarbejdere rundt fem gange om året til fem forskellige danske byer, hvor de sælger i alt 500 par sko.
“Syv ud af 10 kvinder, der kommer til de her arrangementer, køber et par sko,” fortæller hun. Næste skridt for virksomheden er, at Roccamore forsøger sig på udenlandske markeder.