Høje hæle og høje ambitioner

 

Frederikke Schmidt er kendt for sine behagelige højhælede sko under navnet Roccamore, men hun er mere end en visionær skodesigner. Hun har skabt et firma, der tør satse og gøre tingene anderledes ved at lade kunderne få medbestemmelse og teknologien bestemme, hvordan hendes firma udvikler sig.

edited-2842.jpg

Roccamore skal blive den foretrukne hverdagssko for kvinder, der går i høje hæle professionelt. Ordene kommer fra den danske skodesigner Frederikke Schmidt, som har høje ambitioner for sit brand. I fremtiden skal kunderne bl.a. kunne crowdfunde deres egne sko. Sideløbende med det projekt sætter hun iværksætteri på skoleskemaet hos de danske designstuderende, så de ikke bliver uddannet til arbejdsløshed, men til fremtiden. Og så opfordrer hun kvinder til at stå sammen, løfte i flok og hjælpe hinanden gennem netværket Ladies First.

– Jeg vil rigtig mange ting, fortæller den 35-årige skodesigner, da vi møder hende i Roccamores showroom i København. – Jeg vil bl.a. sætte flere kvindelige rollemodeller på dagsordenen og skabe fora, hvor det ikke er farligt at spørge. Derfor er mit firma helt transparent og fleksibelt, så andre kan se, hvordan vi gør, og så vi altid er klar til at gøre tingene smartere. I første omgang var planen ellers, at Frederikke Schmidt ville designe tøj.

DEN FØDTE DESIGNER

Som lille klippede hun i sin mors kjoler, men siden faldt kærligheden på sko, som hun dog holdt saksen fra. Hun satte sig ind i håndværket og fandt frem til, at hvis hun skulle være seriøs omkring det, skulle hun til Italien, hvor skodesign, modsat herhjemme, er en livsstil.

Hun studerede nogle år i Danmark og fik så en master i kreativt skodesign fra det anerkendte modeinstitut Polimoda i Firenze, hvorefter hun blev headhuntet til et praktikforløb hos Miu Miu og siden ansat som kreativ direktør for Mermaid Shoes. I dag laver hun de sko, som alle omkring hende havde forsvoret ville blive en succes: Fashionable kvalitetssko med hæl, der er lige så behagelige som sneakers.

Københavns Erhvervsakademi, KEA, kaldte hendes plan for ‘urealistisk’, da hun præsenterede den i sit bachelorprojekt, for ‘kunderne gider ikke betaler over 1.000 kr. for sko i farver’. Hendes gamle læremester med speciale i sportssåler fandt det selvmodsigende at putte dem i højhælede sko. – Det provokerede mig helt vildt, for selvfølgelig kan man da det, lyder det fra Frederikke Schmidt, der med en ukuelig dedikation til det, som hun sætter sig for, gang på gang har vist, at modgang ikke er en hindring for succes.

SLOW FASHION

Det danske luksusbrand Roccamore har siden 2016 designet håndlavede kvalitetssko med indbyggede ortopædiske såler. Skoene bliver produceret i Italien på de samme fabrikker, som bl.a. Prada og Valentino bruger. Skoene, der alle er opkaldt efter virkelige kvinder, sælges udelukkende gennem webshop og showroom for at holde omkostningerne og dermed salgsprisen nede.

I tæt dialog med kunderne bliver modellerne udviklet og testet, hvorefter en ‘pre-order’ afgør, hvor mange der bliver sat i produktion, for at undgå i overproduktion. I fremtiden er det planen, at kunderne selv skal kunne crowdfunde deres sko og have endnu større indflydelse på designet samt have mulighed for at customize detaljer.

“Tech skal være en endnu større del af Roccamores forretningsmodel. For det er fremtiden”

STARTEDE MED KICKSTARTER

På samme tidspunkt, som Frederikke Schmidt mødte modstand mod sin skodrøm, mødte hun ‘en ret vild dame’, maltesiske Line Young Peteri, der med speciale i social marketing har været med til at bygge store virksomheder som Skype op.

– Jeg mødte hende online gennem nogle venner, der mente, vi ville være et godt match. Hun har masser af ild i røven og er typen, der tror, at man da altid bare kan ringe til Miuccia Prada, fortæller Frederikke Schmidt på sin hurtigt talende facon. Allerede inden mødet havde den danske designer overvejet at finansiere en skokollektion gennem Kickstarter, da hun havde set sin kæreste gøre det med computerspil.

– Normalt bruger folk flere år på at sætte et Kickstarter-projekt op, men vi gjorde det på to måneder. I december 2014 gik projektet i luften, og hurtigt fik det 220 procent flere penge ind, end målet var, hvilket gav et slutresultatet på 330.000 kr., fortæller Frederikke Schmidt om den succesfulde satsning. På kort tid blev 326 par sko solgt til 308 støtter af projektet, selv om de kun blev præsenteret for en prototype.

Herefter lavede Frederikke Schmidt en pre-order-webshop, som solgte 850 par sko på sølle fire måneder. – Det gik virkelig hurtigt. Og efterfølgende også for hurtigt. Jeg havde håbet, at jeg kunne trække på mit netværk i Italien i forhold til produktionen, men ingen turde bakke op om det. Så jeg endte med at få produceret skoene i Spanien, hvilket resulterede i nogle gode sko, men ikke i luksuskategorien, hvor jeg gerne ville være, husker Frederikke Schmidt.

Efter Kickstarter-kollektionen flyttede hun sin produktion til Italien for at højne kvaliteten, hvilket mange anså som den største fejl, hun kunne begå. Det var nemlig alt for dyrt.
– Alle dømte. Alle kom med gode råd. Jeg har aldrig været så usikker i hele mit liv, lyder det fra skodesigneren, der som en konsekvens gik ned med stress og måtte ‘hjælpes op fra fosterstilling’ af sin mor og kæreste. Sammen fik de hende til at indse, at hun havde gjort det bedste, hun kunne, hvilket også viste sig at være det helt rigtige. Siden har hun uden at blinke stolet på og lyttet til sin intuition.

MADE IN ITALY

I dag producerer Frederikke Schmidt på to familieejede fabrikker i Toscana, der også producerer for bl.a. Prada og Valentino. Det giver hende bl.a. en unik mulighed for at opkøbe de materialer, som er til overs fra de store modehuse, hvilket sikrer Roccamores luksuriøse kvalitet. Det har taget hende tid at sætte sig i respekt, da den italienske attitude kan være en udfordring. For nok ser forsiden feminin ud, men bagsiden er maskulin, så fløjlshandskerne ryger, når produk- tionsmøderne ender ud i tre timer lange skænderier. Hun har også måttet lære at slå søm i sko ved at kaste sømmet op i luften, gribe det med munden, spytte det ud på en magnetisk hammer og slå det i skoen.

Det hele til ære for den ene fabriks 92-årige overhoved, der skulle overbevises om, at hun kunne lave sko i hånden. – Jeg har gjort mig mine erfaringer, lært spillets regler og spiller nu de to fabrikker ud mod hinanden, så jeg ikke fremstår lille og sårbar. Men jeg betaler også altid mine regninger før tid for at vise, at jeg holder mit ord, fortæller Frederikke Schmidt, der lancerede den første rigtige Roccamore-kollektion i september 2016 og i 2017 kom ud med et overskud og omsatte for 2,3 millioner kroner.

Rain 2.jpg

Mod alle andres odds er hendes firma i dag en bæredygtig virksomhed. Medarbejderstaben på seks er med vilje sammensat af forskellige nationaliteter med forskellige baggrunde. Kun én ud over Frederikke Schmidt har rødder i modebranchen, da ‘fornyelse og de bedste resultater kræver andre hjerner’. Det dyre mellemled med detailsalg er heller ikke en del af forretningsmodellen, da priserne skal være fair. Skoene sælges derfor kun i webshoppen og i showroomet i København. En anden tilgang til den klassiske modebranche er også, at Frederikke Schmidt lytter til sine kunder og ikke dikterer, hvad hun synes, at de skal gå i. Det ved de professionelle kvinder nemlig bedst selv. – Vi tager altid kunderne med i processen, da det jo handler om, hvad de vil have. Hvis mere end tre kunder synes, at det, vi foreslår, er en god idé, prøver vi det af. Først tester jeg og min assistent en prototype af skoen, derefter lader vi nogle af kernekunderne gøre det, da de kommer med ærlig feedback, fortæller Frederikke Schmidt.

Opkaldt efter kvindelige forbilleder

Efterfølgende laver hun en ‘pre-order’, så hun får en fornemmelse af, hvor mange sko der skal produceres af den enkelte model. Roccamore arbejder nemlig ikke med kollektioner, men laver nye modeller, når der er behov for det, for at undgå overproduktion. Hertil kommer, at modellerne er opkaldt efter rigtige kvinder – som den blå powerstøvle ‘Electric Ann’, der har fået sit navn efter en evigt positiv og meget inspirerende lærerinde, Ann-Sophie. – Det er meget sejere at tage udgangspunkt i den virkelige verdens kvinder end i alle Instagram-pigerne.

Jeg vil arbejde med rollemodeller, der er værd at spejle sig i, fortæller Frederikke Schmidt og fremhæver meningsdannere som tegneren og forfatteren Maren Uthaug, vintageeksperten Pia Storm og forfatteren Leonora Christina Skov, der er nogle af Roccamores brandambassadører. – De tør stå på mål for noget, som de tror på, siger hun, ligesom hun selv gør det og har gjort det gennem sin karriere. Ud over sin virksomhed har hun også været med til at starte kvindenetværket Ladies First, der i dag har over 8.500 medlemmer i København og 22.000 medlemmer på verdensplan.

Tech skal være en del af fashion

I dag sidder Frederikke Schmidt med i både kapitalfonden ByFounders og repræsentantskabet for Kolding Designskole, hvor hun kommer med input til, hvordan deres nye designuddannelse skal struktureres. Her har hun slået et stort slag for, at iværksætteri skal på skoleskemaet, hvilket har resulteret i to kurser, som hun selv har afholdt for de studerende. – Ud over at promovere iværksætteri over for de unge designere, så ‘kommercielt’ ikke længere er set sin kæreste gøre det med computerspil.

Med Line Young Peteri som rådgiver gjorde hun alvor af det. – Normalt bruger folk flere år på at sætte et Kickstarter-projekt op, men vi gjorde det på to måneder. I december 2014 gik projektet i luften, og hurtigt fik det 220 procent flere penge ind, end målet var, hvilket gav et slutresultatet på 330.000 kr., fortæller Frederikke Schmidt om den succesfulde satsning.

På kort tid blev 326 par sko solgt til 308 støtter af projektet, selv om de kun blev præsenteret for en prototype. Herefter lavede Frederikke Schmidt en pre-order-webshop, som solgte 850 par sko på sølle fire måneder. – Det gik virkelig hurtigt. Og efterfølgende også for hurtigt. Jeg havde håbet, at jeg kunne trække på mit netværk i Italien i forhold til produktionen, men ingen turde bakke op om det. Så jeg endte med at få produceret skoene i Spanien, hvilket resulterede i nogle gode sko, men ikke i luksuskategorien, hvor jeg gerne ville være, husker Frederikke Schmidt.

Efter Kickstarter-kollektionen flyttede hun sin produktion til Italien for at højne kvaliteten, hvilket mange anså som den største fejl, hun kunne begå. Det var nemlig alt for dyrt. – Alle dømte. Alle kom med gode råd. Det danske luksusbrand Roccamore har siden 2016 designet håndlavede kvalitetssko med indbyggede ortopædiske såler. Skoene bliver produceret i Italien på de samme fabrikker, som bl.a. Prada og Valentino bruger. Skoene, der alle er opkaldt efter virkelige kvinder, sælges udelukkende gennem webshop og showroom for at holde omkostningerne og dermed salgsprisen nede.

social-media-114.jpg

I tæt dialog med kunderne bliver modellerne udviklet og testet, hvorefter en ‘pre-order’ afgør, hvor mange der bliver sat i produktion, for at undgå i overproduktion. I fremtiden er det planen, at kunderne selv skal kunne crowdfunde deres sko og have endnu større indflydelse på designet samt have mulighed for at customize detaljer. et fy-ord, arbejder jeg også på, at tech skal være en endnu større del af Roccamores forretningsmodel. For det er fremtiden, slår Frederikke Schmidt fast og fortsætter: – Jeg er i gang med at flytte min hjemmeside over på et nyt site, så vi kan udvikle apps, der bl.a. skal give vores kunder mulighed for selv at crowdfunde deres sko i fremtiden, fortæller hun og fremhæver en nuværende kunde, der er vild efter at få lavet et par gule sko.

Med crowdfunding vil sådan et ønske kunne realiseres i endnu højere grad end nu, da kunden bare skal finde 11 andre, der også vil købe. Derefter kan Frederikke Schmidt sætte den i produktion. “Teknologien muliggør, at vi kan vokse sammen med vores kunder og, i højere grad end nu, give dem det, de drømmer om” fortæller den innovative skodesigner, der også fremhæver behovet for flere showrooms i fremtiden, så brandet kan blive udbredt yderligere. “Jeg vil gerne have ‘showrooming’, som er udbredt i USA, men som endnu ikke findes i Danmark” fortæller Frederikke Schmidt og forklarer at konceptet er et showroom med en glasvæg af produkter, som du via en iPad kan vælge model og størrelse fra, som du kan prøve. Det hele foregår automatisk, og vælger du at købe, indtaster du blot dine kreditkortoplysninger og får produktet sendt samme dag. “Jeg tror ikke, at Danmark er helt klar endnu. Så i stedet udvider vi nu med kombinationen af onlinesalg og popups i flere europæiske storbyer. Men det skal nok komme” forudser hun.

 
Women's Daily