Til Norge på høye hæler
Danske Frederikke Antonie Schmidt lar kundene være med på å bestemme designet på skoene hun lager. I 2018 solgte hun 5.000 par sko. Nå står Norge for tur.
– JEG KJEDET MIG da jeg flyttet hjem til Danmark etter åtte år i Italia. Jeg hadde rett og slett for mye fritid. Derfor startet jeg Roccamore ved siden av at jeg tok en 2-årig marketingutdannelse. Frederikke Antonie Schmidt (35) snakker mye og fort. Uttalelsen om at hun hadde for mye fritid kan lett virke påtatt og en smule irriterende, men det er noe ved henne som gjør at man faktisk tror på at hun foretrekker å ha det travelt.
Schmidt er utdannet skodesigner i sitt hjemland, og har dessuten en Master i Creative Shoe Design fra velrenommerte Polimoda i Italia. I løpet av åtte år i Italia jobbet hun dessuten for merker som Max Mara, Elisabetta Franchi, Chie Mihara og – til sist - Mermaid Shoes. Der jobbet hun som kreativ direktør. Mermaid hadde hovedkontor i Budapest, designkontor i Italia og produksjon i Kina, og Schmidt hadde nesten 200 reisedager i året
– Hvorfor flyttet du hjem til all fritiden i Danmark?
– Mermaid besluttet å flytte alt til Kina. Jeg hadde rett og slett ikke lyst til å flytte dit, så jeg dro hjem.
I DANMARK BLE HUN KJENT med en skomaker, og lærte å lage sko for hånd. Skomakeren laget dessuten sportssåler, og Schmidt begynte å bruke ettermiddagene på å utvikle sålene til høyhælte sko.
– Jeg utviklet dem egentlig for egen del, men så begynte folk rundt meg å etterspørre dem, og jeg tenkte at det kanskje var business i dette. Det ble opptakten til Roccamore, forteller skodesigneren. Som første kvinnelige gründer i Danmark kjørte hun i januar 2015 en Kickstarter-kampanje, og fikk inn 330.000 danske kroner. Hun skrev etter hvert kontrakt med en fabrikk i Italia – for øvrig fabrikken som produserer for Valentino – og i september 2016 lanserte hun sin første Roccamore-kolleksjon.
– Vi produserte 850 par sko i oppstartsåret 2016, 1.400 par i 2017 og cirka 5.000 i 2018, forteller Schmidt.
– I fjor omsatte Roccamore for 8 millioner danske kroner, og nådde et resultat før skatt på 1 million. Vi klarer nok ikke å tredoble også i 2019, men sikter mot 8.000 par og en omsetning på 15 millioner, fortsetter hun.
70 PROSENT AV OMSETNINGEN foregår online, mens resten selges via Roccamores showroom i København. I år akter Schmidt å satse utenfor Danmarks grenser.
– Til våren skal vi teste ut pop up-events i Norge og Sverige, sier Schmidt, som har tro på det norske markedet.
– Jeg tror at nordmennene er parate til behagelige, høyhælte sko; det til tross for at deres utendørs klima er tøffere enn vårt. Norske kvinner skal jo også være stilige på jobb, så jeg tror det er plass til et feminint, komfortabelt skomerke i Norge.
I sine sko og støvler er Schmidt nøye med hva slags lær som benyttes. Hun unngår skinn fra dyr som slaktes kun for skinnets skyld, og velger i stedet skinn fra dyr som brukes i matproduksjon. I tillegg benytter hun i stor grad «overskuddslager» fra kjente brands.
– Hvis for eksempel Prada har 17 grønne skinn til overs kjøper jeg det og lager en «Limited Edition». Jeg lar dessuten kundene bestemme hva jeg skal lage.
– På hvilket vis?
– Ved mange tidligere arbeidsplasser opplevde jeg at man mente at man var klokere enn kundene. I Roccamore tenker vi motsatt. Vi spør online hva kundene mangler og ønsker. Basert på dette legger vi ut ulike designforslag og lar folk stemme på hvilke sko og støvler vi skal lage og i hvilke farger. Dette avgjør hva jeg velger å produsere. Sist vi gjorde dette mottok vi 200.000 stemmer, sier Schmidt.
– På denne måten vet vi hva vi bør kjøpe inn. Dessuten får jeg lojale kunder ettersom de på et vis er med i designprosessen. Mitt fokus er organisk vekst basert på kundenes behov, fortsetter hun.
– Hvordan vil du beskrive Roccamore?
– Behagelige hæler, feminint design og en minimalistisk stil. Samtidig bruker vi mye farger; særlig på støvlene.